Adelheid Roosen wint International Theatre Award 2017

17 oktober 2017
Het LPTW Internationaal Comité reikt de Gilder / Coigney International Theatre Award dit jaar uit aan Adelheid Roosen.
Roosen's werk wordt het best omschreven als 'multidimensionaal sociaal beeldhouwwerk'. Ze maakt gebruik van voornamelijk theatrale methoden en maakt opstellingen en installaties op plaatsen waar veel sociale kwetsbaarheid is. De bron van haar creaties is de ontwikkeling van een ongecultiveerde capaciteit van een individu voor empathie voor 'de ander'.
In 2009 ontving Roosen de Amsterdamprijs voor haar grensoverschrijdende bijdrage aan de kunst en een tweede Prosceniumprijs in 2012 voor haar oeuvre. The Humanist Society heeft haar in 2015 de Van Praag-prijs toegekend omdat "... zij door haar kunst een onvermoeibare pleitbezorger is van een wereld waar mededogen voor de mensheid een tweede kans krijgt ..." Op 1 april 2016 werd zij benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten. Roosen heeft de afgelopen 30 jaar gedoceerd aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstakademie, waar ze ook adviseur is van de artistieke raad.

Adelheid Roosen werd gekozen uit een groep van zes finalisten: Lina Attel (Jordanië), Jalila Baccar (Tunesië), Mihaela Drăgan (Roemenië), Natalia Kaliada (Wit-Rusland) en Jesusa Rodriguez (Mexico).
De driejaarlijkse prijs wordt 23 oktober 2017 uitgereikt in het Martin E. Segal Theater Center / CUNY in New York. De voorstelling niet meer zonder jou van Adelheid Roosen en Zina Theatre Company is tijdens het Crossing the Line festival in New York getoond.

De League of Professional Theatre Women is een non-profitorganisatie die de zichtbaarheid en de kansen voor vrouwen in het Professional Theatre bevordert. Zij doen dit door middel van tal van programma's en evenementen.
Foto Guus Dubbelman
Foto Guus Dubbelman
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen