Beroep (bij rechtbank) gegrond en toch verloren

07 juni 2018
Heeft het Fonds Podiumkunsten in 2016 terecht besloten geen meerjarige subsidie toe te kennen aan LeineRoebana? “Ja” zegt de Rechtbank Amsterdam in de uitspraak van 1 juni 2018.
De rechtbank komt tot die slotsom in twee stappen; eerder, in een tussenvonnis, vond de rechtbank dat de conclusies in het advies over de aanvraag van LeineRoebana niet helder genoeg volgden uit de argumenten die waren aangevoerd. Zo’n advies is altijd een beknopte en erg ingedikte weerslag van consciëntieus wikken en wegen tijdens de adviescommissie vergaderingen. Het Fonds Podiumkunsten kreeg daarom van de rechtbank de opdracht om terug te gaan naar de commissie met de vraag of het mogelijk was om op basis van wat destijds met elkaar werd gedeeld beter uit te leggen waarom de ‘artistieke kwaliteit’ met een voldoende en het ‘ondernemerschap’ met een zwak was beoordeeld (in een “nader advies”).

Naar de mening van de rechtbank is het Fonds Podiumkunsten daarin geslaagd. Maar omdat de rechtbank het in eerste instantie met LeineRoebana eens was dat de afwijzing niet onomstotelijk uit het advies viel te herleiden is hun beroep gegrond verklaard en moet het Fonds Podiumkunsten de proceskosten betalen. In onderstaande documenten het advies, het nader advies en de uitspraak van de rechtbank.
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen