Boy Edgar Prijs overgedragen aan Fonds Podiumkunsten

30 april 2021
Op initiatief van de Stichting Boy Edgar Prijs wordt de organisatie, selectie en uitreiking van de Boy Edgar Prijs met ingang van 30 april 2021 overgedragen aan het Fonds Podiumkunsten.
De prijs is vernoemd naar de Amsterdamse jazztrompettist en bigbandleider Boy Edgar en wordt jaarlijks uitgereikt aan een musicus die een waardevolle bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziekscene. Met de overdracht aan het Fonds Podiumkunsten wordt de geldprijs verdubbeld naar 25.000 euro. Vast onderdeel van de prijs blijft de bronzen wisselsculptuur ‘John Coltrane’ van Jan Wolkers. Door de prijs onder te brengen bij het Fonds Podiumkunsten blijven de continuïteit en reputatie van de prijs, die internationaal aanzien geniet, behouden.

De totstandkoming van de overdracht is een unieke publiek- private samenwerking tussen het Fonds Podiumkunsten, Buma Cultuur, Sena Performers en North Sea Jazz. Friederike Darius, voorzitter Stichting Boy Edgar Prijs: 'We hebben als Stichting Boy Edgar Prijs de betrokken partijen bij elkaar gebracht en we zijn bijzonder verheugd dat dit tot een gegarandeerde continuïteit van de Boy Edgar Prijs heeft geleid, en bovendien tot een verdubbeling van het prijzengeld. We hebben het volste vertrouwen dat het Fonds Podiumkunsten met onze vaste, trouwe partners ook de komende jaren inspirerende winnaars voor de belangrijkste Nederlandse jazzprijs presenteert.'

Prijsuitreiking in 2022

In 2021 wordt er geen prijs uitgereikt; de concertreeks van de prijswinnaar van 2020, Ack van Rooyen, is vanwege coronamaatregelen uitgesteld naar het najaar van 2021. De eerstvolgende bekendmaking van de winnaar van de Boy Edgar Prijs vindt plaats tijdens Buma Cultuur's netwerk- en showcasefestival InJazz in 2022.
Henriëtte Post, directeur-bestuurder Fonds Podiumkunsten: 'De Boy Edgar Prijs is er een met een lange en indrukwekkende traditie. Het Fonds Podiumkunsten is verheugd dat het de prijs voor de toekomst kan veiligstellen na goed overleg met de stichting en betrokken partijen uit de jazz. Gezamenlijk willen we met de Boy Edgar Prijs de belangrijkste Nederlandse jazzmusici en de Nederlandse jazzscene blijven eren en ook bijdragen aan landelijke en internationale aandacht daarvoor.'

Naast de Boy Edgar Prijs is het Fonds Podiumkunsten verantwoordelijk voor de uitreiking van de Nederlandse Muziekprijs (klassiekemuziekprijs) en de Matthijs Vermeulenprijs (compositieprijs). Het Fonds Podiumkunsten is bovendien mede verantwoordelijk voor de uitreiking van de Toneelschrijfprijs (toneeltekstprijs), in samenwerking met de Taalunie, het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren.
Foto: Joke Schot
Foto: Joke Schot
nws.1203.logopartners.webp
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023