Componist Joël Bons wint prestigieuze Amerikaanse prijs

04 december 2018
De Nederlandse componist Joël Bons heeft de Grawemeyer Award gewonnen voor zijn compositie Nomaden uit 2016. De Grawemeyer wordt gezien als een van de grootste en meest prestigieuze prijs in de muziek en gaat gepaard met een geldbedrag van 100.000 dollar.
Na Louis Andriessen in 2011 en Michel van der Aa in 2013 is Bons de derde Nederlandse componist die de Grawemeyer Award in de wacht sleept.
Joël Bons werd geboren in Amsterdam en studeerde aan het Sweelinck Conservatorium gitaar en compositie (bij Robert Heppener). Bons schreef kamermuziek en werken voor ensemble zoals Attacca, Variations, Sextet, Tour, Bref, Draught, First Edition, Feeststuk, Flard, Tour à Tour en Nomaden. Zijn muziek werd uitgevoerd door het Nieuw Ensemble, het Atlas Ensemble, het Asko en Schönberg Ensemble, het Nederlands Blazers Ensemble, Irvine Arditti, Capricorn, het Ex-Novo Ensemble, het Radio Kamerorkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Vancouver InterCultural Orchestra en het Guangxi Symphony Orchestra.

Nomaden
In 2016 componeerde Joël Bons op speciaal verzoek van de Cello Biënnale het werk Nomaden voor cellist Jean-Guihen Queyras en de musici van het multi-etnische Atlas Ensemble. In 2002 richtte Joël Bons onder de paraplu van de Stichting Nieuw Ensemble het Atlas Ensemble op. Het ensemble bestaat uit achttien spelers, afkomstig uit Azië, het Midden-Oosten en Europa, en evenveel verschillende muziekinstrumenten.
Foto: Rink Hof | Hollandse Hoogte
Foto: Rink Hof | Hollandse Hoogte
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen