Coulancemaatregelen COVID-19

26 maart 2020
Met bloedend hart moet ook het Fonds Podiumkunsten aanzien hoe groot de gevolgen zijn van het Coronavirus voor de podiumkunstensector.
Gesloten theaters, festivals die niet doorgaan of worden uitgesteld, concerten en voorstellingen, waaraan maanden intensief is gewerkt, die niet aan het publiek kunnen worden getoond. Maar ook opdrachten aan componisten en theatertekstauteurs waarvan niemand weet of ze tot klinken komen, buitenlandse presentaties, bezoekersprogramma’s, internationale tournees die allemaal zijn afgezegd. Het is een nauwelijks te bevatten nieuwe werkelijkheid.

Fonds bereikbaar per telefoon en e-mail
De medewerkers van het Fonds Podiumkunsten doen hun uiterste best om zoveel als mogelijk het werk ‘gewoon’ door te laten gaan. We blijven goed bereikbaar per telefoon en e-mail. En we behandelen alle subsidieaanvragen binnen de daarvoor gestelde termijnen.

Info rijksoverheid en brancheorganisaties
Voor meer informatie over de rijksbrede maatregelen, die ook van toepassing zijn op de podiumkunstensector, verwijzen we u naar de website van de rijksoverheid. Volg bovendien de nieuwsberichten van het ministerie van OCW.
En blijf aangesloten bij uw brancheorganisatie. Alle brancheorganisaties bundelen hun krachten, zowel voor wat betreft de informatievoorziening, het inventariseren van specifieke noden in de cultuursector en het doen van oplossingsgerichte voorstellen. Bij Kunsten92 komt dit alles samen.

Coulance maatregelen
Het Fonds Podiumkunsten heeft (in afstemming met het ministerie van OCW en de vijf andere rijkscultuurfondsen) ook een aantal coulance maatregelen genomen:

Alle organisaties en personen die op dit moment subsidie ontvangen van het Fonds Podiumkunsten kunnen erop rekenen dat wij uitstel, verplaatsing of wijziging van hun plannen accepteren. Zolang u de subsidie op enigerlei wijze gebruikt voor kosten die verband houden met de activiteit waarvoor u subsidie ontvangt, hebt u daarvoor op dit moment geen toestemming van het Fonds nodig.

Alle organisaties en personen die op dit moment subsidie ontvangen van het Fonds Podiumkunsten en die hebben moeten besluiten de gesubsidieerde activiteit in z’n geheel af te blazen, kunnen erop rekenen dat het Fonds hen niet houdt aan gemaakte afspraken en dat alle reeds gemaakte kosten subsidiabel zijn.

Aanvragen van organisaties of personen die het Fonds op dit moment behandelt (en die dus aan de adviescommissie zijn voorgelegd voor er sprake was van een Corona-crisis), beoordelen we zoveel mogelijk op basis van het ingediende plan. Als de aanvraag in aanmerking komt voor honorering krijgt u een positief besluit. Het Fonds gaat vervolgens met u in gesprek over een mogelijk veranderde situatie en de gevolgen daarvan voor het subsidie.

Voor ontvangers van meerjarige subsidie (productie & festivals) 2017-2020 geldt dat de deadline voor het indienen van de jaarverantwoording over 2019 verschuift van 1 april naar 1 juni. Voor deze ontvangers geldt bovendien dat zij in april het voorschot voor het tweede én het derde kwartaal ontvangen. Op deze manier beschikken zij over meer liquide middelen en kunnen zij hun verplichtingen nakomen, vooral aan freelancers en zzp’ers.

Alle aanvragen voor een meerjarige productie- of festivalsubsidie (voor de periode 2021-2024) beoordelen we op basis van de ingediende plannen. Uitgangspunt bij de beoordeling van aanvragen is de situatie zoals die op 2 maart 2020 was.

Snelloket aanvragen die reeds waren ingediend handelen we zoveel als mogelijk af. In geval het besluit positief is, vergoedt het Fonds werkelijk gemaakte reiskosten. Dit doen we ook als het optreden niet doorgaat. Nieuwe aanvragen indienen blijft mogelijk. Bij de behandeling kijken we echter wel of het realistisch is te verwachten dat de geplande optredens doorgaan.

Ook bij de opdrachten die aan nationale en internationale deelnemers van Dutch Performing Arts zijn verstrekt geldt dat voorbereidingskosten en reeds gemaakte reiskosten zullen worden vergoed conform de daarover gemaakte afspraken.

SKIP-podia en Kernpodia krijgen financiële compensatie voor het wegvallen van de subsidie die gekoppeld is aan activiteiten. Dit over de maanden waarin geen voorstellingen en concerten plaatsvinden. Het Fonds informeert hen hierover separaat.

Vanaf maandag 30 maart verstuurt het Fonds Podiumkunsten subsidiebesluiten (voorlopig) alleen nog digitaal. Aanvragers ontvangen het besluit via Mijn Fonds.

nws.1079.templatelightblue.webp
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen