Evaluatie Upstream: Music

16 december 2021
Onderzoeksbureau Dialogic heeft de regeling Upstream: Music geëvalueerd. Bij de start van de regeling in 2019 is besloten dat de regeling na drie jaar geëvalueerd zou worden.
De regeling Upstream: Music ondersteunt sinds 2019 muziekartiesten in hun carrière met als voornaamste doel het verdienvermogen te vergroten. De regeling wordt uitgevoerd door het Fonds Podiumkunsten. Het Fonds doet dit in samenwerking met een private partij, naburige rechtenorganisatie Sena, die voor de helft medefinancierder is. De andere helft van de financiering komt van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Van meerwaarde voor artiesten
Onderzoeksbureau Dialogic heeft aanvragers van de regeling bevraagd. Zij concluderen dat er sprake is van een meerwaarde van Upstream: Music. Extra activiteiten, zoals promotie en marketing en het aangaan van specifieke samenwerkingen, worden minder gerealiseerd wanneer er geen bijdrage is vanuit Upstream: Music. Het zijn juist deze activiteiten die een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van het verdienvermogen van artiesten.

De langetermijneffecten op het verdienvermogen van artiesten zijn volgens het bureau nu nog niet vast te stellen. De regeling loopt relatief kort. Bovendien beïnvloedde de coronacrisis in grote mate de activiteiten van artiesten. Dialogic is wel positief over de mogelijke effecten en ziet ook al eerste aanzetten daartoe.
Het bureau doet ten slotte een aantal aanbevelingen over de regeling.

Lees het volledige rapport in onderstaande pdf.

Rapport: Evaluatie Upstream: Music

Een van de gehonoreerden in 2020: Celine Cairo
Een van de gehonoreerden in 2020: Celine Cairo
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen