Fonds Podiumkunsten maakt budget vrij voor podiumkunsten

12 mei 2020
Het Fonds Podiumkunsten maakt budget vrij voor de professionele podiumkunstensector, die hard is getroffen door de gevolgen van het coronavirus. Het Fonds neemt deze maatregelen in aanvulling op de 300 miljoen euro extra die het kabinet beschikbaar stelt voor de culturele sector.
Henriëtte Post, directeur Fonds Podiumkunsten: ‘Een wereld zonder kunst, ook podiumkunst, is onvoorstelbaar. Het staat echter wel vast dat het live genieten van die podiumkunst in ieder geval de komende maanden heel anders zal zijn dan we tot half maart dit jaar gewend waren. En het laat zich nog heel moeilijk voorspellen waar het wanneer precies naartoe gaat. Dat is van heel veel factoren afhankelijk, die bovendien allemaal als een soort dominostenen met elkaar samenhangen. Het Fonds Podiumkunsten is zich hiervan zeer bewust. Maar behalve grote zorgen die we hierover hebben, lijkt het ons tegelijkertijd belangrijk om dat wat nog wel kan mogelijk te maken. Steeds meer mensen realiseren zich dat podiumkunst een ervaring is die ontstaat juist in relatie met het publiek.’

Via bestaande en nieuwe subsidieregelingen biedt het Fonds extra ondersteuning aan muziek- en theaterauteurs en aan vernieuwende initiatieven binnen de mogelijkheden van de coronamaatregelen.

Extra budget vrijgemaakt voor muziek- en theaterauteurs
Het Fonds heeft veel meer aanvragen ontvangen voor de regelingen werkbijdrage muziekauteur en werkbijdrage theatertekst. Het beschikbare budget wordt verhoogd voor beide regelingen. Het budget voor muziekauteurs, voor aanvragen die zijn ingediend voor de huidige ronde, wordt verdubbeld naar € 532.000. Het budget voor theaterauteurs wordt verhoogd met € 75.000. Het Fonds verwacht op deze manier circa 50% van de aanvragen te kunnen honoreren.

Ondersteuning kleinschalige live-uitvoeringen
Met de tijdelijke regeling Balkonscènes ondersteunt het Fonds initiatieven die kleinschalige live-ervaringen binnen de huidige beperkingen toch mogelijk maken. De regeling is vooral gericht op individuele podiumkunstenaars zoals regisseurs, acteurs, choreografen, dansers, musici maar ook muziek- en theaterauteurs. Het is belangrijk dat het werk uitgevoerd kan worden binnen de mogelijkheden van de coronamaatregelen; de veiligheid van zowel uitvoerenden als publiek staat hierbij voorop. Aanvragen kunnen vanaf 18 mei 2020 doorlopend worden ingediend. Er is een budget beschikbaar van € 500.000.

Henriëtte Post: ‘Met de regeling Balkonscènes bieden we makers, in de volle breedte, de gelegenheid kleine voorstellingen te maken die zij dicht bij het publiek kunnen tonen. Vernieuwende voorstellingen, die onderzoeken hoe de toekomst eruit kan zien, kleine concerten of bestaande projecten die aan de omstandigheden worden aangepast, het komt allemaal in aanmerking. En het podium kan overal ‘staan’, voor de deur van verpleeghuizen, in gymzalen van basisscholen, op het balkon van een flatgebouw, op een begraafplaats of misschien zelfs op een podium. Als de ‘anderhalve-metermaatregel’ maar wordt nageleefd.’

Verbreding regeling 2P: ook voor digitale initiatieven
2P is een regeling gericht op samenwerkingen tussen podia en meerjarig ondersteunde gezelschappen en ensembles. Deze regeling is ook geschikt voor bijzondere initiatieven waarin deze partijen samenwerken om op een andere manier publiek te bereiken. Het Fonds Podiumkunsten verbreedt de bestaande regeling, er kan ook worden aangevraagd voor digitale activiteiten die gericht zijn op bijzonder publieksbereik.

Henriëtte Post: ‘Online activiteiten blijven de komende tijd ook zeker van belang. We zien heel mooie dingen voorbij komen. Daarom verbreden we de regeling 2P.
Daarnaast kondigt het Fonds op een later moment aanvullende maatregelen aan voor de SRP-, SKIP- en Kernpodia. Dat doen we zodra duidelijk is hoe de minister met de extra middelen de ‘cruciale instellingen in de keten die vooral in regio’s en steden de culturele infrastructuur dragen’ zal ondersteunen. Het Fonds Podiumkunsten reserveert hiervoor een bedrag van 3 miljoen euro.’

Gezamenlijke reactie rijkscultuurfondsen
De extra maatregelen van het Fonds Podiumkunsten zijn onderdeel van een gezamenlijke reactie van de zes rijkscultuurfondsen: Fonds Podiumkunsten, Mondriaanfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Nederlands Lettterenfonds, Nederlands Filmfonds, Stimuleringsfonds Creatieve industrie. Zij hebben binnen hun bestaande budgetten ruimte gemaakt voor specifieke maatregelen, gericht op de zes verschillende sectoren. Het gaat in totaal om een bedrag van 15 miljoen euro. Ook wordt coulance en ruimte geboden bij reeds toegekende subsidies.

Lees hier het gezamenlijke persbericht van de rijkscultuurfondsen.
Nederlands Blazers Ensemble | Foto: Peter Lodder
Nederlands Blazers Ensemble | Foto: Peter Lodder
Marmoucha Orchestra op het podium | Foto: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Foto: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Foto: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023