Izhar Elias eerste gitarist die Nederlandse Muziekprijs ontvangt

31 januari 2011
Gitarist Izhar Elias ontvangt op 20 maart de Nederlandse Muziekprijs. Het is voor het eerst in de 30-jarige geschiedenis van de Nederlandse Muziekprijs dat de prijs naar een gitarist gaat. De prijs wordt tijdens een concert met het Residentie Orkest onder leiding van de Peruaanse dirigent Miguel Harth-Bedoya in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag uitgereikt.
In een Spaans programma soleert Elias in het Concierto de Aranjuez van Joaquín Rodrigo. De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend.

Aanwinst voor het muziekleven
De Adviescommissie Nederlandse Muziekprijs adviseert, na een afsluitend tentamen, aan de Raad van Bestuur van het Fonds Podiumkunsten of de prijs kan worden toegekend. “Zijn integere muzikaliteit en zijn grote virtuositeit weet hij te combineren met een overtuigende presentatie. Izhar Elias is een aanwinst voor het muziekleven,” aldus de Adviescommissie Nederlandse Muziekprijs. Volgens Izhar is de prijs van groot belang voor zijn ontwikkeling geweest: “Met de Nederlandse Muziekprijs heb ik grenzen kunnen
verkennen en mijn eigen persoonlijke stijl verder kunnen uitdiepen, waardoor ik een completer musicus ben geworden."

Getalenteerde lichting
Prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs volgen een studietraject waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat. Er wordt tijdens de studie gewerkt met de beste musici uit binnen- en buitenland. Het studietraject telt meerdere kandidaten. Elias is dit seizoen de derde laureaat die de Nederlandse Muziekprijs ontvangt. In november vorig jaar ontving Ties Mellema, saxofonist, de prijs. Aan Blokfluitist Erik Bosgraaf, wordt de prijs op 21 februari uitgereikt in het Muziekgebouw aan ‘t IJ en Henk Neven, bariton, zal de Muziekprijs op 16 april in De Doelen ontvangen.

Winnaarsduo Elias en Bosgraaf
Izhar Elias en Erik Bosgraaf treden regelmatig samen op. Zo ontvingen zij in 2009 de Grachtenfestivalprijs. De persjury roemde het duo om zijn creatieve en vernieuwende programmering. Samen brachten zij in 2007 een CD plus DVD uit getiteld Big Eye. Deze vernieuwende productie werd in Gramophone geprezen met de woorden 'Wacky, irreverent and thought provoking'.

Kijk voor meer informatie over Izhar Elias op izharelias.com en voor Erik Bosgraaf op erikbosgraaf.com Informatie over het concert is te vinden op residentieorkest.nl
Izhar Elias, foto: M. Borggreve
Izhar Elias, foto: M. Borggreve
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen