Nicole Beutler en ROSE stories winnen Gieskes-Strijbis Podiumprijs

26 juni 2018
Choreograaf en theatermaker Nicole Beutler en ROSE stories, dat projecten doet met verhalenvertellers, zijn de winnaars van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2018. De prijs, 60 duizend euro per winnaar, is op dinsdag 26 juni uitgereikt in Rotterdam.
Het Gieskes-Strijbis Fonds is een particulier fonds dat vooruitgang wil bevorderen op de gebieden kunst en cultuur, natuur en milieu, democratie en rechtsstaat en medisch onderzoek. De gelijknamige stichting is in 2003 opgericht door Hennie Gieskes en Diedi Gieskes-Strijbis. Vorig jaar ging de prijs, toen voor de eerste keer, naar theatermaker Bright Richards en hiphop-choreograaf Lloyd Marengo.

Nicole Beutler (München, 1969) is theatermaker en choreograaf. Beutlers werk bevindt zich op het grensvlak van theater, dans en beeldende kunst. Haar dansgezelschap NB projects wordt meerjarig gesubsidieerd door het Fonds Podiumkunsten.

Uit het rapport: „De commissie is onder de indruk van de veelzijdigheid aan thema’s en de verschillende stijlen en genres die in het werk van Nicole Beutler samenkomen. Haar vloeibare kunstenaarschap vertaalt zich ook in een diversiteit aan podia. Ze schakelt moeiteloos tussen locatievoorstellingen, vlakke vloer en grote zaal.”

ROSE stories werd drie jaar geleden opgericht door Nasim Miradi en Chafina Bendahman. Ze noemen zich 'story producers'. Voor hun voorstelling Melk & Dadels ontvingen zij productiesubsidie en werkbijdrage theatertekst van het Fonds Podiumkunsten.

Uit het rapport: „ROSE Stories is een bijzonder initiatief dat nog niet zolang bestaat, maar opvalt door hun experimentele en ambitieuze karakter. De criteria van de prijs – nieuw publiek, nieuw repertoire, nieuwe thematiek – zitten in hun DNA.”
nws.845.winnaarspodiumprijs.webp
Marmoucha Orchestra op het podium | Foto: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Foto: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Foto: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023