Maak kennis met de jury van de Toneelschrijfprijs 2020

08 april 2020
De Toneelschrijfprijs klokt dit jaar af op 53 inzendingen. De Vlaams-Nederlandse jury van deze 33ste editie kan nu met haar leeswerk beginnen.
De Toneelschrijfprijs 2020 bekroont de schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat tussen 1 april 2019 en 31 december 2019 voor het eerst is opgevoerd. De uitreiking vindt plaats op het TheaterFestival in Brussel in september. Aan de Toneelschrijfprijs is een bedrag van € 10.000 verbonden. De jury maakt in juni haar nominaties bekend.

Jury 2020
Een driekoppige Vlaams-Nederlandse jury beoordeelt de inzendingen. De leden van de jury zijn zelf actief in het volwassenen- of jeugdtheater als theaterauteur, regisseur of speler. Dit jaar bestaat de jury uit Judith de Rijke (voorzitter), Rashif El Kaoui en Els Van Steenberghe. Maak hieronder alvast kennis met hen.
Judith de Rijke (Foto: Lex De Meester), Rashif El Kaoui (Foto: Annejet Brandsma) en Els Van Steenberghe (Foto: Els Van Steenberghe)
Judith de Rijke (Foto: Lex De Meester), Rashif El Kaoui (Foto: Annejet Brandsma) en Els Van Steenberghe (Foto: Els Van Steenberghe)
Judith de Rijke werkte als regisseur en schrijver in Nederland en België bij onder meer De Toneelschuur, het NNT, Het Nationale Toneel, Toneelgroep Maastricht, het Zeeland Nazomer Festival en HetPaleis. Ze schreef en regisseerde voor schouwburgen, midden- en kleine zalen en realiseerde verschillende locatieprojecten. Vier jaar lang was ze verbonden aan het conservatorium Rotterdam als studentcoördinator, speldocent en regisseur bij de afdeling Codarts Muziektheater. In 2019 richtte ze Roca Coaching op, waarmee ze levens- en loopbaancoaching voor schrijvers, artiesten en kunstenaars aanbiedt. Sinds 2016 doceert De Rijke toneelschrijven aan de Schrijversvakschool Amsterdam.
Rashif El Kaoui is acteur, audiomaker en schrijver. In 2016 won hij de El Hizjra Literatuurprijs, dé literaire prijs voor proza en poëzie van kleurrijk talent in Nederland en Vlaanderen. El Kaoui schrijft columns voor De Standaard, maakt deel uit van het vernieuwde open ensemble van KVS en geeft les in welsprekendheid, pitchen en presentatietechnieken. Als maker werkte hij onder meer voor cultuurhuis de Monty in Antwerpen en Theater Zuidplein in Rotterdam. Zijn eigen werk gaat vaak uit van co-creatie met het publiek en bewandelt de lijn tussen realiteit, fictie en publieksbetrokkenheid.
Els Van Steenberghe studeerde Kunst- en Theaterwetenschappen aan de universiteiten van Gent, Antwerpen en Stellenbosch (Zuid-Afrika). Aan die laatste universiteit deed ze onderzoek naar de erfenis van Fred Engelen, die daar een theateropleiding oprichtte geïnspireerd op de theorie van Herman Teirlinck. Ze deed daarnaast research naar het kindbeeld in het Nederlandstalige jeugdtheater en gaf het boek 'Groot Toneel. Teksten over jeugdtheater' (2002) uit. Ze publiceerde over podiumkunsten(beleid) in onder meer De Morgen, Etcetera en Documenta. Momenteel schrijft ze over de (podium)kunsten in Knack en Knack Focus, verzorgt ze inleidingen bij theatervoorstellingen en doceert ze repertoirestudie aan de SAMW in Menen en Wevelgem.

Samenwerking
De Toneelschrijfprijs is een samenwerking tussen de Taalunie, Literatuur Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds en het Fonds Podiumkunsten. De praktische organisatie valt om de beurt in handen van Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds, samen met het Fonds Podiumkunsten. In 2020 ligt de organisatie in handen van Literatuur Vlaanderen. De prijs wordt financieel ondersteund door het Lira Fonds en deAuteurs.
Teksten die in 2020 in première gingen of gaan, kunnen worden ingezonden voor de Toneelschrijfprijs 2021, die zal worden georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds en het Fonds Podiumkunsten.
nws.1080.toneelschrijfprijs2020.webp