Internationale promotie

De Nederlandse podiumkunstpraktijk is onlosmakelijk verbonden met de internationale podiumkunstenwereld. Makers, gezelschappen, podia en festivals leggen talloze verbindingen met buitenlandse partners. Het Fonds Podiumkunsten stimuleert die verbindingen op verschillende manieren. Er zijn subsidieregelingen en programma’s waarmee activiteiten van makers en instellingen ondersteund worden. Daarnaast houdt het Fonds zich bezig met de internationale promotie van de Nederlandse podiumkunsten.
Internationale promotie
Het Fonds Podiumkunsten voert actief internationale promotie voor de Nederlandse podiumkunsten en werkt daarbij samen met partners in binnen- en buitenland. Met internationale promotiecampagnes vergroot het Fonds de zichtbaarheid van een specifiek genre (dans, (muziek)theater of muziek) met internationale potentie in een bepaald land of regio. De campagnes zijn gericht op het intensiveren van het contact tussen Nederlandse makers en internationale podia en festivals. Daarbij wordt gestreefd naar uitwisseling: Nederlandse podiumkunsten worden gepresenteerd in het buitenland en de resultaten van internationale samenwerkingen zijn terug te zien en horen op Nederlandse podia.

Een vast onderdeel van de campagnes zijn internationale bezoekersprogramma’s die het Fonds organiseert in samenwerking met Nederlandse festivals: internationale programmeurs maken live of digitaal kennis met een geselecteerd aanbod van Nederlandse optredens. Verder maken internationale residenties, uitwisselingsprojecten en showcases deel uit van een campagne.

(Aankomende) projecten
Momenteel zijn er projecten in uitvoering in Zuid-Afrika en Frankrijk rondom hedendaagse toneelschrijfkunst. Het Fonds werkt aan een campagne rondom hedendaagse Nederlandse muziek in Frankrijk, samen met Franse en Nederlandse muziekfestivals en podia. Een campagne rondom Nederlandse jeugdkunst (theater, literatuur, film) in Italië is in voorbereiding. Kijk bij projecten voor een actueel overzicht van activiteiten binnen de internationale promotiecampagnes.

Subsidieregelingen en andere programma's
Naast internationale promotiecampagnes heeft het Fonds ook een aantal subsidieregelingen op het gebied van internationalisering, gericht op:

Nederlandse podiumkunstenaars en instellingen met internationale ambities;

Nederlandse podia en festivals die buitenlandse voorstellingen en concerten in Nederland willen programmeren.


Het programma Fast Forward richt zich op de ontwikkeling van talent in een internationale context. Het biedt talentvolle midcareer makers de gelegenheid hun vleugels internationaal uit te slaan. Zij krijgen de gelegenheid om met toonaangevende buitenlandse producenten een samenwerking aan te gaan. Op deze manier werken de makers aan hun persoonlijke artistieke ontwikkeling, internationale positionering en netwerk verbreding.

Contact
Bel gerust als u vragen hebt: 070 70 72 700 (ma t/m vr, 9.00 - 17.00 uur). Neem contact op voor vragen over internationale promotiecampagnes via:

Annemieke Keurentjes, secretaris internationalisering
a.keurentjes@fondspodiumkunsten.nl
+31 (0)70 7072750

Anja Krans, programmamanager theater en dans
a.krans@performingartsfund.nl
+31 (0)6 24697297

Bas Pauw, programmamanager muziek
b.pauw@performingartsfund.nl
+31 (0)6 82547085

Nieuws

Kluizelaar (Simone de Jong) | Beeld: © Saris en den Engelsman
Kluizelaar (Simone de Jong) | Beeld: © Saris en den Engelsman