Sebastiaan Kemner ontvangt Nederlandse Muziekprijs op 12 juni

03 juni 2021
Trombonist Sebastiaan Kemner ontvangt de Nederlandse Muziekprijs op zaterdagavond 12 juni 2021 in de Doelen in Rotterdam. De prijs wordt uitgereikt door Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit doet zij na afloop van Kemners optreden tijdens een concert met het Residentie Orkest onder leiding van Ed Spanjaard, sopraan Rinnat Moriah, Silbersee en met medewerking van het hedendaagse muziekplatform Lonelinoise. Sebastiaan Kemner stelde het programma voor het concert zelf samen, hij speelt dan werken van Giacinto Scelsi, Beat Furrer, Nicholas Moroz en Hildegard van Bingen. Het werk ‘The holy fool’ van Moroz beleeft zijn wereldpremière tijdens het concert.
De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die het Fonds Podiumkunsten, namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, toekent aan jonge getalenteerde musici.

Sebastiaan Kemner zou de prijs oorspronkelijk in november 2020 in ontvangst nemen. De betrokken partijen besloten de uitreiking echter uit te stellen, omdat het programma niet in de beoogde vorm kon worden uitgevoerd vanwege de aangescherpte coronamaatregelen van het kabinet.
Met de onlangs aangekondigde versoepelingen van de maatregelen zijn het concert en de uitreiking op 12 juni toegankelijk voor publiek. Daarnaast maakt de NTR een liveregistratie die wordt uitgezonden op zondag 13 juni om 20.00 uur in het programma Avondconcert op Radio 4. Tegelijkertijd wordt een videoregistratie uitgezonden op NPORadio4.nl.

Sebastiaan Kemner: ‘Het is een moeilijk jaar geweest voor ons allemaal, en het was een grote teleurstelling toen de uitreiking van de Nederlandse Muziekprijs uitgesteld moest worden. Ik ben dan ook heel blij dat het nu alsnog kan plaatsvinden met publiek erbij. Het programma is een spannende combinatie van kersverse noten en middeleeuwse liederen, en gaat over de samensmelting van vocale klanken en trombone klanken — een traditie die al vele eeuwen teruggaat. Tot mijn grote vreugde zal mijn nieuwe hedendaagse muziekplatform Lonelinoise ook een belangrijke rol hebben in dit concert.’

Biografie Sebastiaan Kemner
Sebastiaan Kemner (1990) studeerde bij Jörgen van Rijen, Pierre Volders en Remko de Jager aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2015 voltooide hij zijn masterstudie met de hoogste onderscheiding. Kemner legde zich vervolgens toe op het verkennen van de academische kant van zijn beroep: hij voltooide in 2018 een masteropleiding aan de befaamde University of Oxford, waar hij inmiddels is toegelaten tot het PhD-programma. Sinds 2018 is Kemner ook hoofdvakdocent Trombone aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Kemner heeft samengewerkt met orkesten als de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Lucerne Festival Orchestra, en het Ensemble InterContemporain. Daarnaast is hij actief als solist en kamermusicus en maakt hij deel uit van diverse ensembles, onder andere het Bruckner Quartet en het New Trombone Collective. Als een van de medeoprichters van het hedendaagse muziekplatform Lonelinoise, krijgt Kemner de kans om uitgebreid te experimenteren met hedendaagse klassieke muziek, een van zijn grootste passies. De missie van Lonelinoise is om luisteraars te verwelkomen in de wereld van de moderne muziek, en om nieuwe manieren te vinden om de kracht en relevantie van deze muziek over te dragen.

Sebastiaan Kemner werd op twintigjarige leeftijd door een internationale jury gekozen tot Jong Muziektalent van het jaar in de finale van het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. Hierna won hij verschillende internationale competities, onder andere in New York (International Trombone Association) en Düsseldorf (Aeolus Wind Competition).

Diverse componisten, waaronder Mike Svoboda, Theo Verbey, Jake Landau, Milika Kishino en Nicholas Moroz, schreven nieuw repertoire voor hem, zijn instrument en zijn programma’s. In deze werken onderzoekt Kemner vaak nieuwe mogelijkheden voor ruimtelijke opstellingen van musici, en het gebruik van live-elektronica.

Na Jörgen van Rijen in 2004, is Sebastiaan Kemner de tweede trombonist die de Nederlandse Muziekprijs ontvangt. Kemners optreden in het concert op 12 juni wordt mede gemaakt door een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Uit het rapport van de commissie Nederlandse Muziekprijs
'Sebastiaan Kemner is een charismatische multimusicus. Via Kemner wordt de trombone een fontein van kleuren, een instrument met verschillende gezichten. Kemner is een meertalige muziekmaker. Maar hij is meer dan een trombonist. Hij is ook een verteller, met een breed palet aan ‘talen’ – soms lyrisch, soms ronduit brutaal. Of het om Monteverdi, Gabrieli, Berio, of Messiaen gaat, hij spreekt telkens het specifieke muzikale dialect dat past bij deze werken en brengt de muziek op een zeer aansprekende wijze naar zijn toehoorders.

De commissie vindt Sebastiaan Kemner een voorbeeldige ambassadeur voor zijn instrument. Zij kijkt met grote belangstelling uit naar zijn toekomstige projecten.'

De commissie bestaat uit:
Ad ’s-Gravesande (voorzitter), Mauricio Fernandez, David Kuyken, Marcel Mandos, Simone Meijer, Candida Thompson, Bart Visman, Ingrid Geerlings, Hans Ferwerda.

Nederlandse Muziekprijs
Prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs volgen een studietraject waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat. Er wordt tijdens de studie onder andere gewerkt met musici uit binnen- en buitenland. Het studietraject telt meerdere kandidaten. De commissie Nederlandse Muziekprijs adviseert, na afloop van het traject, aan de raad van bestuur van het Fonds Podiumkunsten of de prijs kan worden toegekend.

Eerdere prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs waren onder andere blokfluitist Lucie Horsch, slagwerker Dominique Vleeshouwers, vocalisten Peter Gijsbertsen, Jard van Nes, Geert Smits, Christianne Stotijn en Henk Neven, pianisten Hannes Minnaar en Ronald Brautigam, harpisten Remy van Kesteren en Lavinia Meijer, cellisten Pieter Wispelwey en Quirine Viersen, violisten Janine Jansen, Liza Ferschtman en Maria Milstein.
Bekijk hier het volledige overzicht van prijswinnaars.
Sebastiaan Kemner. Foto: Pepeditss
Sebastiaan Kemner. Foto: Pepeditss
Beeld: © Ralph Winedt & Luan Buleshkaj - Distanshá
Beeld: © Ralph Winedt & Luan Buleshkaj - Distanshá
Foto: © Nathalie Hennis
Foto: © Nathalie Hennis
De ISPA-fellows (vanaf linksboven, met de klok mee): Mxolisi Masilela (© Mashudu Phophi), Yannick Noomen (© Mario Spada), Andrea Voets (© Koosje Koolbergen) en Maya Roest (© Khalid Amakran)
De ISPA-fellows (vanaf linksboven, met de klok mee): Mxolisi Masilela (© Mashudu Phophi), Yannick Noomen (© Mario Spada), Andrea Voets (© Koosje Koolbergen) en Maya Roest (© Khalid Amakran)
Beeld: © janicetea via Unsplash
Beeld: © janicetea via Unsplash