Boogaerdt/VanderSchoot, Zeno van den Broek en Floor van Leeuwen geselecteerd voor Fast Forward

01 december 2022
Zeno van den Broek (linksboven), foto © Paul van Dorsten | Floor van Leeuwen (rechtsboven), foto © Tino Yu | Boogaerdt/VanderSchoot (onder), foto © Annaleen Louwes
Zeno van den Broek (linksboven), foto © Paul van Dorsten | Floor van Leeuwen (rechtsboven), foto © Tino Yu | Boogaerdt/VanderSchoot (onder), foto © Annaleen Louwes

Boogaerdt/VanderSchoot, Zeno van den Broek en Floor van Leeuwen vormen de nieuwste lichting makers die geselecteerd is voor het Fast Forward-programma. Het Fonds Podiumkunsten ondersteunt hen de komende twee jaar bij het versterken van hun internationale positionering.
Boogaerdt/VanderSchoot: Rooms for Transformation
Met oude godinnencultussen als inspiratiebron werken Boogaerdt/VanderSchoot aan de ontwikkeling van een internationaal netwerk dat bijdraagt aan verdieping, ontmoeting en verbinding vanuit vrouwelijke waarden. Ze werken daarbij samen met de Japanse curatoren Chiaki Soma & Kyoko Iwaki.

Vanuit een gedeelde fascinatie voor het bezielen van objecten onderzoekt het duo daarnaast de concepten van nieuwe lichamelijkheid en wedergeboorte, in samenwerking met de Frans-Oostenrijkse beeldend kunstenaar en choreograaf Gisèle Vienne.

“Ons werk vormt zich al langer rondom de fascinatie voor de pre-patriarchale geschiedenis. We zijn blij dat we ons met behulp van het Fast Forward-traject verder kunnen verdiepen in de oeroude godinnenvereringscultussen, haar hedendaagse uitingsvormen en de betekenis van nieuwe lichamelijkheid en wedergeboorte.” - Boogaerdt/VanderSchoot

Zeno van den Broek: een brug tussen bits en atomen
Interdisciplinair kunstenaar en componist Zeno van den Broek richt zich tijdens zijn Fast Forward-traject op het verder ontwikkelen van de relatie tussen het menselijke en het algoritmische, met name tussen musici en artificiële performers op het podium.

Samen met het ensemble Percussions de Strasbourg en onderzoekers als Steve Benford heeft hij een duidelijk doel voor ogen: een muzikaal samenspel waarbij mens en machine een dialoog aangaan en tot gezamenlijke expressie komen.

“Ik voel me vereerd en dankbaar dat het Fast Forward-traject mij in staat stelt om de relatie tussen het menselijke en het algoritmische verder uit te diepen, met een focus op musici en artificiële performers op het podium. Met de steun van Fast Forward en de internationale partners verwacht ik een belangrijke volgende stap in mijn carrière te kunnen zetten en een waardevolle nieuwe brug te kunnen slaan tussen de bits en de atomen.” - Zeno van den Broek

Floor van Leeuwen: Ræving Swarm
De Rotterdamse choreograaf, adviseur en onderzoeker Floor van Leeuwen richt zich op het verder conceptualiseren en organiseren van Swarm – een groepschoreografie geïnspireerd door vogelzwermen en de COVID-pandemie.

In tegenstelling tot bestaande interpretaties draait de Swarm van Van Leeuwen niet om het maken van gelijke bewegingen, maar om een dynamische interactie tussen dansers van verschillende achtergronden, kwaliteiten en snelheden.

Met hedendaagse sociale- en artivisme-bewegingen als startpunt doet Van Leeuwen, in samenwerking met internationale partners, onderzoek naar de sociale impact van Swarm.

“Met behulp van Fast Forward hoop ik Swarm te conceptualiseren vanuit een queer- perspectief. Daarbij trek ik lessen uit hedendaagse artivisme-bewegingen in steden als London en Athene, die ik beide zal bezoeken. Mijn doel is het ontwikkelen van een samenwerkingsmodel met lokale kunstenaars, activisten en gemeenschappen dat internationaal kan worden toegepast, zonder diens kernprincipes te verliezen.” - Floor van Leeuwen

Over Fast Forward
Het Fast Forward-programma ondersteunt mid-career-makers bij het uitslaan van hun internationale vleugels.

Door samen te werken met toonaangevende producenten in het buitenland krijgen geselecteerde podiumkunstenaars de mogelijkheid om zich artistiek te ontwikkelen en hun internationale netwerk verder te verbreden.

Meer weten over Fast Forward? Kijk dan hier.
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Beeld: Vlaams Cultuurhuis de Brakke grond | ©Alex Heuvink
Beeld: Vlaams Cultuurhuis de Brakke grond | ©Alex Heuvink
Nieuws 22 mei 2024

Evaluatie coronasteun

Amala Dianor - DUB | Beeld: © Pierre Gondard
Amala Dianor - DUB | Beeld: © Pierre Gondard
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)