Residentie Van Doesburghuis

Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz

Wil je je werk als maker verder ontwikkelen of uitdiepen, door een verblijf in een residentie in Parijs? Het Fonds Podiumkunsten ondersteunt een verblijf in het Van Doesburghuis in Meudon-Parijs in de periode van mei tot en met augustus 2025. Meer informatie over de residentie en de aanmeldprocedure vind je hieronder.
Over de residentie
De residentie in het Van Doesburghuis stimuleert artistieke ontwikkeling en verdieping van de makerspraktijk. De atelierwoning biedt een inspirerende omgeving voor het uitvoeren van onderzoek, het uitwerken van ideeën of het maken van nieuw werk. Als resident kun je deels gebruikmaken van de faciliteiten van het Atelier Néerlandais in het centrum van Parijs. Die locatie fungeert als (net-)werkplaats voor Nederlandse makers en maakt het mogelijk om Franse gesprekspartners te ontmoeten.
Voor wie is de residentie bedoeld?
Je kunt je aanmelden voor de residentie als je als individuele maker of als duo actief bent in de podiumkunsten. Voor duo’s geldt dat er sprake moet zijn van een structurele samenwerking, en van een gezamenlijk plan dat tot één resultaat leidt. Ook moet tenminste één maker werkzaam zijn in de podiumkunsten. In het verlengde van de multidisciplinaire praktijk van Theo en Nelly van Doesburg kan de tweede aanvrager afkomstig zijn uit een andere discipline.
Verblijfsperiode
De residentie staat ter beschikking voor een periode van minimaal twee en maximaal vier aaneengesloten maanden, tussen mei en augustus 2025.
Vergoeding
Het Fonds betaalt de huur van de atelierwoning direct aan het Van Doesburghuis. Daarnaast ontvangt de resident een bijdrage van € 2.000,- per maand voor reis-, materiaal-, transport- en verblijfskosten.
Over het Van Doesburghuis
Het Van Doesburghuis is een van de beroemdste kunstenaarshuizen uit het interbellum dat zijn functie als atelierwoning heeft behouden. Theo van Doesburg ontwierp de atelierwoning eind jaren twintig voor hemzelf en zijn vrouw Nelly. Het huis is rustig gelegen in een bosrijke omgeving in het dorpje Meudon, net buiten de Boulevard Périphérique. Op 5 minuten loopafstand bevindt zich een RER-station met een directe verbinding naar het centrum van Parijs (reisduur 20 minuten).

De atelierwoning heeft twee verdiepingen, met de woon/werkverdieping op de eerste etage. Daar bevindt zich de hoge atelierruimte (7,5×6,5×5 meter), twee gedeeltelijk afsluitbare werkkamers die tot één ruimte samen te voegen zijn, een slaapkamer en een badkamer. Op de begane grond is de keuken met een kleinere slaapkamer en douche met toilet. Het Van Doesburghuis biedt plaats aan maximaal vier personen. Er is een piano aanwezig. De atelierwoning is voorzien van een eenvoudige meubilering van enkele Nederlandse ontwerpers zoals Martin Visser, Cees Braakman en Wim Rietveld. Aan de voorzijde van het huis is een kleine tuin en aan de achterzijde, onder de atelierruimte, bevindt zich een overdekt terras met tuin. Het is mogelijk om een auto op het terrein van de woning te parkeren. De beheerder van het Van Doesburghuis is tweetalig (Frans en Nederlands).

Vanwege de monumentenstatus wordt residenten gevraagd hun medewerking te verlenen aan het onderhoud van de atelierwoning en er behoedzaam mee om te gaan. Verder dienen aanvragers zich te realiseren dat de atelierwoning een publieksfunctie heeft en iedere eerste zaterdag van de maand van 14.00-18.00 uur is opengesteld voor het publiek. Ook wordt van de resident verwacht dat hij/zij, in principe na overleg met de stichting van het Van Doesburghuis, bereid is buiten deze vaste openingstijden bezoek te ontvangen.
Aanmelden voor de residentie
De aanmeldprocedure voor de periode 2025 is geopend. Heb je interesse in de residentie bij het Van Doesburghuis? Stuur dan vóór 31 augustus 2024, 23.59 uur (CET) een inhoudelijk voorstel (max 2 A4), CV en een motivatiebrief naar internationalepromotie@fondspodiumkunsten.nl.

Vertel ons daarin meer over het project waaraan je wilt werken. Maak duidelijk hoe het verblijf in Frankrijk en specifiek in het Van Doesburghuis meerwaarde biedt voor jouw project of ontwikkeling. Geef ook aan hoeveel aaneengesloten maanden je gebruik wil maken van residentie (2, 3 of 4 maanden) en naar welke maanden de voorkeur uitgaat.
Beoordeling en selectie
Het team internationalisering van het Fonds Podiumkunsten beoordeelt de aanmeldingen en kiest daaruit één of twee initiatieven. De uitslag wordt op 16 september 2024 bekendgemaakt.
Gezamenlijk initiatief van de Nederlandse cultuurfondsen
Het Fonds Podiumkunsten, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Filmfonds, het Mondriaan Fonds en het Nederlands Letterenfonds stellen deze residentie sinds 2017 beschikbaar aan kunstenaars die werkzaam zijn op de vele gebieden waarbinnen Theo en Nelly van Doesburg actief waren: architectuur, beeldende kunst, literatuur, muziek, vormgeving en podiumkunsten.
Vragen?
Heb je vragen over de open oproep? Neem dan contact op met Bas Pauw, b.pauw@performingartsfund.nl.

Nieuws

Steven Kamperman, Oene van Geel, Albert van Veenendaal en Paul Jarret - Foto: © Jean-Michel Bale
Steven Kamperman, Oene van Geel, Albert van Veenendaal en Paul Jarret - Foto: © Jean-Michel Bale
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz