Open oproep: onderzoeksreis naar Zweden voor mid-career-professionals in de jeugdpodiumkunsten

14 februari 2024
Beeld: © Bibu Festival
Beeld: © Bibu Festival

Vertegenwoordig jij een gezelschap, makersgroep, producerende instelling, podium, productiehuis of festival met een werkpraktijk in de jeugdpodiumkunsten? Ben je geïnteresseerd in samenwerking met Zweedse podiumkunstenorganisaties en leer je ze graag beter kennen? Van 12-18 mei 2024 organiseert ASSITEJ Zweden samen met het Fonds Podiumkunsten een zesdaagse onderzoeksreis voor 8-10 personen naar Stockholm, Linköping, Gotenburg en Helsingborg. De aanmeldingen hiervoor zijn nu geopend.
Over de reis
In 2023 liet het Fonds onderzoek uitvoeren naar de interesse voor samenwerking vanuit de Zweedse jeugdpodiumkunsten. De uitkomsten daarvan waren positief: in beide landen was belangstelling voor werk uit het andere land. Ook waren er veel overeenkomsten in thematiek en werkwijze binnen de jeugdpodiumkunsten. De onderzoeksreis heeft daarom als doel om kennis van de Zweedse jeugdpodiumkunsten te vergroten, contacten te bezoeken die openstaan voor Nederlands werk en mogelijke samenwerkingen te verkennen.

Als deelnemer bezoek je producerende en presenterende instellingen die interesse hebben in internationale uitwisseling en samenwerking. De reis voert je langs Stockholm, Linköping en Gotenburg, met als laatste stop het Bibu Festival in Helsingborg. Daar is een tiental Zweedse voorstellingen te zien (naast internationale voorstellingen) en ontmoet je internationale programmeurs.

In oktober 2024 brengt een delegatie van Zweedse jeugdpodiumkunstenaars en festivals een tegenbezoek aan Nederland.
Wie zoeken we?
We zijn op zoek naar vertegenwoordigers van gezelschappen, makersgroepen, producerende instellingen, podia, productiehuizen en festivals die:

 • Al minimaal 5 jaar professioneel in de jeugdpodiumkunsten werken;
 • In continuïteit werkzaam zijn binnen de jeugdpodiumkunsten (alle scenische podiumkunsten komen in aanmerking, van dans tot mime en van theater tot muziektheater) en gevestigd zijn in Nederland of het Caribisch deel van het Koninkrijk;
 • Internationaal werken of internationale ambities hebben;
 • Nieuwsgierig zijn naar de Zweedse podiumkunsten en daar vervolgstappen in kunnen zetten, bijvoorbeeld door het presenteren van voorstellingen, het uitnodigen van Zweedse makers, het aangaan van residenties of het opzetten van uitwisselingen.

Kandidaten zijn met name (maar niet uitsluitend) artistiek leiders en makers van groepen of gezelschappen, of festival- en theater-/dansprogrammeurs. Per organisatie kan maximaal één persoon aan de reis deelnemen. De minimale periode van deelname is 12-15 mei 2024. Tijdens de reis is Engels de voertaal.
Wat bieden wij?
 • Hotelkosten voor 6 nachten (waarvan 3 vergoed door het Bibu Festival);
 • Lokale reiskosten en tickets voor voorstellingen;
 • Begeleiding van en een programma samengesteld door ASSITEJ Zweden tussen 12-15 mei 2024. Hierna ontvangt elke deelnemer een speciaal programma als onderdeel van het Bibu Festival;
 • Reizigers uit het Caribisch deel van het Koninkrijk krijgen de (vlieg)reiskosten vergoed.

Wat niet wordt vergoed:

 • Reiskosten van je woonplaats naar Zweden en terug (met uitzondering van deelnemers uit het Caribisch deel van het Koninkrijk). Deelnemers die met de trein reizen ontvangen wel een tegemoetkoming van maximaal 250 euro;
 • Maaltijden;
 • Reis- en ongevallenverzekering (deelnemers worden geacht hierover te beschikken).

Geïnteresseerden die enkel willen deelnemen aan het Bibu Festival (15-18 mei 2024) kunnen zich melden bij de organisatie van het festival en reizen op eigen gelegenheid en kosten.
Aanmelden
Neem je graag deel aan de onderzoeksreis én voldoe je aan de voorwaarden? Stuur dan een Engelstalige mail met de naam van de beoogde deelnemer en organisatie naar internationalepromotie@fondspodiumkunsten.nl. Dat kan tot dinsdag 5 maart 2024, 17.00 uur (CET).

Voeg daarbij een cv, een link naar de website van je organisatie en een geschreven motivatie (max. 1 A4) of videomotivatie (max. 2 minuten) toe en vertel ons daarin welke impact het bezoek op jouw werkpraktijk kan hebben.

Aanmelders ontvangen binnen twee weken na de deadline bericht.
Vragen?
Heb je vragen over de open oproep? Neem dan contact op met Anja Krans via a.krans@performingartsfund.nl.
De ISPA-fellows (vanaf linksboven, met de klok mee): Mxolisi Masilela (© Mashudu Phophi), Yannick Noomen (© Mario Spada), Andrea Voets (© Koosje Koolbergen) en Maya Roest (© Khalid Amakran)
De ISPA-fellows (vanaf linksboven, met de klok mee): Mxolisi Masilela (© Mashudu Phophi), Yannick Noomen (© Mario Spada), Andrea Voets (© Koosje Koolbergen) en Maya Roest (© Khalid Amakran)
Beeld: © janicetea via Unsplash
Beeld: © janicetea via Unsplash
Foto: © Doriene Marselje
Foto: © Doriene Marselje
Beeld: © RG-vc via Getty Images
Beeld: © RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder