Organist Laurens de Man wint de Nederlandse Muziekprijs

18 januari 2024
Laurens de Man | Beeld: © Juri Hiensch
Laurens de Man | Beeld: © Juri Hiensch

Het Fonds Podiumkunsten is blij om te kunnen mededelen dat Laurens de Man de Nederlandse Muziekprijs krijgt uitgereikt. Hij is de eerste organist die deze prijs in ontvangst zal nemen. De onderscheiding is de meest prestigieuze erkenning voor een musicus in de klassieke muziek, toegekend door het Fonds Podiumkunsten namens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Demissionair staatssecretaris Fleur Gräper-van Koolwijk (Cultuur en Media) zal de prijs op donderdag 7 maart overhandigen in het Orgelpark, in Amsterdam.
De commissie over Laurens de Man
‘Als Laurens de Man achter het orgel plaatsneemt, ontstaat een energiek optreden met verrassend goed doordachte samenstelling van het programma en eigenzinnige presentatie. De commissie is onder de indruk van zijn intelligente virtuositeit en zijn persoonlijke, vindingrijke gebruik van kleuren in uitgesproken klankregistraties, in zijn uitvoering van zowel bekend als onbekend repertoire.’
Concert en prijsuitreiking op 7 maart
Op donderdag 7 maart zal de prijs worden uitgereikt bij het internationale concertpodium het Orgelpark. Dit unieke podium, dat zich bevindt in de gerestaureerde monumentale Parkkerk, is speciaal gewijd aan de vele aspecten van de orgelcultuur.

Naast het in ontvangst nemen van de prijs, zal Laurens de Man deze heugelijke avond dan ook de verschillende orgels van het Orgelpark bespelen. Daarnaast speelt hij met de leden van het New European Ensemble de première van het orgelconcert van Martijn Padding ‘Organ Concerto (Reve Concert)’, geschreven in opdracht van het Orgelpark. Meer informatie over het concert en de uitreiking is beschikbaar via de website van het Orgelpark.
Biografie Laurens de Man
De veelzijdige musicus De Man studeerde piano, orgel en klavecimbel aan het Conservatorium van Amsterdam. Zijn vervolgstudie aan de Universität der Künste in Berlijn behaalde hij in 2019 met de hoogste cijfers. Naast zijn solocarrière is De Man actief als pianist van het Chimaera Trio, waar hij kamermuziek uit vier eeuwen muziekgeschiedenis speelt en arrangeert.

Sinds 2012 vervult De Man de rol van hoofdorganist in de Utrechtse Janskerk en in de periode 2022-2023 was hij 'Organist in Residentie' van het Contiusorgel in Leuven. Hij is tevens docent bijvak klassiek piano voor jazzpianisten aan het Conservatorium van Amsterdam en sinds september 2023 benoemd als hoofdvakdocent orgel aan het Utrechts Conservatorium.
Over de Nederlandse Muziekprijs
Winnaars van de Nederlandse Muziekprijs volgen een studietraject waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat. Ze werken daarbij samen met musici uit binnen- en buitenland. Na afloop van het traject adviseert de commissie van de Nederlandse Muziekprijs het Fonds Podiumkunsten of de prijs kan worden toegekend. De commissie bestaat uit: Mauricio Fernandez, Ad 's-Gravesande, Marcel Mandos, Simone Meijer, Bart Visman, Ralph van Raat en Karin Manuel als onafhankelijk voorzitter.

Eerdere winnaars  van de Nederlandse Muziekprijs waren onder anderen bariton Raoul Steffani, blokfluitist Lucie Horsch, violiste Janine Jansen en pianist Ronald Brautigam.
De ISPA-fellows (vanaf linksboven, met de klok mee): Mxolisi Masilela (© Mashudu Phophi), Yannick Noomen (© Mario Spada), Andrea Voets (© Koosje Koolbergen) en Maya Roest (© Khalid Amakran)
De ISPA-fellows (vanaf linksboven, met de klok mee): Mxolisi Masilela (© Mashudu Phophi), Yannick Noomen (© Mario Spada), Andrea Voets (© Koosje Koolbergen) en Maya Roest (© Khalid Amakran)
Beeld: © janicetea via Unsplash
Beeld: © janicetea via Unsplash
Foto: © Doriene Marselje
Foto: © Doriene Marselje
Beeld: © RG-vc via Getty Images
Beeld: © RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder