Steunfonds Oekraïense en (dissidente) Russische makers 2024 geopend

16 januari 2024
Beeld: © Vika Strawberrika via Unsplash
Beeld: © Vika Strawberrika via Unsplash

Vandaag openen twee steunfondsen hun deuren: het Steunfonds Oekraïense makers 2024 en het Steunfonds Russische makers 2024. In het najaar 2023 heeft het kabinet extra budget vrijgemaakt om kunstenaars te ondersteunen die voor de Russische agressie gevlucht zijn na 24 februari 2022 en in Nederland verblijven. Dit is een vervolg op de regeling Steunfonds Oekraïense makers die in 2022 werd geopend. Aanvragen voor de regeling kan via de website van het Nederlands Letterenfonds.
  • An English summary of the Support programme for Ukrainian artists and (dissident) Russian artists in the Netherlands is available here.
Aanvragen kunnen worden ingediend door Nederlandse culturele organisaties namens en in samenwerking met een individuele kunstenaar of een gezelschap. De Nederlandse organisatie of rechtspersoon kan ofwel voor maximaal vijf individuele makers aanvragen indienen, ofwel één aanvraag indienen voor een gezelschap van maximaal 10 personen binnen het Steunfonds Oekraïense makers 2024.

Binnen het Steunfonds Russische makers 2024 kan er voor maximaal drie individuele makers of een gezelschap van maximaal vijf makers worden aangevraagd. Alle disciplines komen in aanmerking: film, podiumkunsten, beeldende kunst, creatieve industrie (waaronder architectuur en vormgeving), cultuureducatie, cultureel erfgoed en letteren.
Steunfonds Oekraïense makers 2024
Het Steunfonds voor Oekraïense makers 2024 is bedoeld voor culturele en creatieve makers met een Oekraïens paspoort die op 24 februari 2022 woonachtig waren in Oekraïne en die nu als vluchteling in Nederland wonen of die naar Nederland komen voor het project waarvoor wordt aangevraagd. Voor Oekraïense makers is in totaal 465.000 euro beschikbaar. Per maker is maximaal 9.000 euro beschikbaar. Hiermee zullen dit jaar tenminste 46 gevluchte kunstenaars in staat worden gesteld om hun werkpraktijk voort te zetten.
Steunfonds Russische makers 2024
Via het Steunfonds Russische makers 2024 kunnen dissidente, onafhankelijke makers gesteund worden die een Russisch paspoort hebben, op 24 februari 2022 in Rusland woonden en nu als vluchteling in Nederland zijn. De steunfondsen zijn bedoeld om deze gevluchte kunstenaars tijdelijk te ondersteunen bij de uitoefening van hun artistieke activiteiten in Nederland. Voor dissidente Russische makers is in totaal 70.000 euro beschikbaar, waarmee tenminste 7 makers gesteund kunnen worden. Per maker is maximaal 9.000 euro beschikbaar.
Uitvoering
Het budget voor het Steunfonds is beschikbaar gesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De regeling wordt uitgevoerd door het Nederlands Letterenfonds, in samenwerking met de collega-rijkscultuurfondsen (Mondriaan Fonds, Nederlands Filmfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Fonds Podiumkunsten en Fonds voor Cultuurparticipatie).
Aanvragen
De regeling en het aanvraagformulier zijn te vinden op de website van het Nederlands Letterenfonds onder Subsidies. De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Als datum geldt de datum waarop de aanvraag compleet is ontvangen. De regelingen staan (uiterlijk) open tot 31 mei 2024 of zolang als het budget strekt.

Meer informatie over culturele samenwerking met Oekraïne is te vinden bij DutchCulture.
De ISPA-fellows (vanaf linksboven, met de klok mee): Mxolisi Masilela (© Mashudu Phophi), Yannick Noomen (© Mario Spada), Andrea Voets (© Koosje Koolbergen) en Maya Roest (© Khalid Amakran)
De ISPA-fellows (vanaf linksboven, met de klok mee): Mxolisi Masilela (© Mashudu Phophi), Yannick Noomen (© Mario Spada), Andrea Voets (© Koosje Koolbergen) en Maya Roest (© Khalid Amakran)
Beeld: © janicetea via Unsplash
Beeld: © janicetea via Unsplash
Foto: © Doriene Marselje
Foto: © Doriene Marselje
Beeld: © RG-vc via Getty Images
Beeld: © RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder