Tall Tales Company en Jordy Dik geselecteerd voor Fast Forward

12 september 2023
Maartje Bonarius & Harm van der Laan (Tall Tales Company) | Foto: © Megin Zondervan
Maartje Bonarius & Harm van der Laan (Tall Tales Company) | Foto: © Megin Zondervan

Circustheatercollectief Tall Tales Company en choreograaf/communityartist Jordy Dik zijn geselecteerd voor het Fast Forward-programma. Met steun van het Fonds Podiumkunsten werken de makers aan het versterken van hun internationale positionering.
Tall Tales Company - De Kunst van het Falen
Het Fast Forward-programma van Tall Tales Company heeft het thema ‘falen’ als leidraad. Doel daarbij is het ontwikkelen van makers- en regievaardigheden op het gebied van cirque narratif (narratief circus) en het aangaan van samenwerkingen in Frankrijk: het geboorteland van circustheater. Ze ontwikkelen zich als circusregisseur, een vak dat in Nederland relatief onbekend is.

Het gezelschap neemt deel aan een makersmasterclass van het Franse circuscollectief Galapiat Cirque en organiseert een drietal onderzoekslaboratoria met makers die actief zijn in het Franse veld, waaronder Lucho Smit (mede-oprichter van Galapiat Cirque) en regisseur, acteur en docent Jos Houben. De opgedane kennis wordt vervolgens doorgegeven aan een nieuwe generatie makers in Nederland en Frankrijk.

“Negentig procent van het ambacht van een circusartiest bestaat uit falen. Het hoort erbij, we ervaren het elke dag en we accepteren het elke dag. Toch is het nauwelijks op het podium te zien. We doen niks met het feit dat we als circusartiest soms jarenlang falen om een truc van twee seconden op het podium succesvol uit te voeren. (...) Maar wat gebeurt er als we dit falen juist centraal stellen?” - Tall Tales Company

Jordy Dik (Compagnie 21) | Foto: © Noor van Gestel
Jordy Dik (Compagnie 21) | Foto: © Noor van Gestel
Jordy Dik - A Bigger Movement
Choreograaf en communityartist Jordy Dik werkt aan de ontwikkeling van een inclusief dansgezelschap met internationale allure en zeggingskracht. Daarmee bouwt hij verder als huischoreograaf bij het Nederlandse gezelschap Compagnie 21.

Zijn ontwikkeltraject start met een onderzoekslab bij het Britse Hofesh Shechter Company (Hofesh II) in Londen. Hij werkt daarbij samen met dansers van Compagnie 21, die zich eveneens richten op professionele, inclusieve dans. De samenwerking wordt vastgelegd in de vorm van een korte film en wordt gevolgd door een fase van praktijkonderzoek.

Met steun van het Holland Dance Festival (NL) maakt Dik ook de documentaire A Bigger Movement over zijn traject, met daarin aandacht voor geleerde lessen op gebieden als choreografie, dramaturgie, conceptontwikkeling en inclusieve danstraining.

"Het Fast Forward-traject is voor mij als choreograaf en mens een unieke stap de toekomst in, waarbij de dankbaarheid om dit samen met mijn vaste team en gezelschap te gaan delen groot is. Ik verwacht een rijke ontmoeting en samenwerking met Hofesh Shechter Company. De geniale choreografieën, de kwaliteiten van de dansers en niet te onderschatten de weergaloze muziek die Hofesh zelf creëert, raken mij in de wortels van mijn eigen creatie-vuur. Daarom verheug ik mij om samen te gaan werken met deze waanzinnige dansers en de gehele organisatie beter te leren kennen. Ik zal in Engeland in vele aspecten van het vak kunnen doorgroeien en verder bouwen aan een betekenisvolle toekomst én bijdrage in de dans- en communityartwereld, zowel in Nederland als daarbuiten." - Jordy Dik

Over Fast Forward
Het Fast Forward-programma helpt mid-career-makers om hun artistieke werkpraktijk internationaal te verdiepen. Door samen te werken met toonaangevende producenten in het buitenland krijgen geselecteerde podiumkunstenaars de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en hun internationale netwerk verder te verbreden.

Meer weten over Fast Forward? Kijk dan hier.
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond